Eerstelijnspsycholoog

Eerstelijnspsycholoog

Wat is een eerstelijnspsychologe?
Wat doet een eerstelijnspsychologe?
Wat kan u verwachten?


Een woordje van onze eerstelijnspsychologen...

Twee eerstelijnspsychologen vanuit het samenwerkingsverband Jeugdhulp Gezin Centraal versterken Noord- en West-Limburg met laagdrempelige, snelle hulp voor kinderen en jongeren met psychische problemen.

De overheid heeft middelen vrijgemaakt zodat kinderen, jongeren en hun gezinnen met vragen omtrent hun psychisch welzijn sneller en vlotter geholpen kunnen worden. Met ‘psychisch welzijn bevorderen’ wordt bedoeld dat de overheid er mede voor wil zorgen dat kinderen en jongeren zo snel mogelijk de meest aangewezen hulp en ondersteuning vinden.

Als je als jongere of als ouder gebruik wil maken van dit aanbod is een eerste stap om naar een eerstelijnsdienst (reeds betrokken OCMW, huisarts,…) of naar een dienst van de Brede Instap te gaan: dit zijn onder andere het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB), de Opvoedingswinkel, het Jongeren Advies Centrum (JAC), Kind en Gezin, enz. Zij kunnen samen met jou kijken wie het beste een antwoord op jouw vraag kan geven. Indien zij het samen met jou aangewezen vinden, kunnen zij doorverwijzen naar een eerstelijnspsycholoog en rechtstreeks een afspraak bij ons inplannen. De afspraken gaan door op een vaste plek in jullie gemeente of stad. 

Een eerstelijnspsycholoog kan samen met jou gedurende een korte tijd (maximum 6 sessies) aan de slag gaan en indien nodig, met jou kijken naar meer gespecialiseerde hulpverlening. Hieronder staan een aantal voorbeelden waar een eerstelijnspsycholoog met jou of jouw kind rond kan werken: als je je niet zo goed voelt, piekert, slecht slaapt, twijfelt over je gedachten/gevoelens, je veel stress ervaart, je (faal)angstig voelt, je zorgen maakt over een vriend(in), enz.  

Het aanbod van de eerstelijnspsycholoog binnen het samenwerkingsverband rond jeugdhulp in Noord- en West-Limburg is volledig gratis.

Misschien tot binnenkort!

Vriendelijke groet,

Annelies en Kimberly

Waar kan je terecht bij een eerstelijnspsychologe?

Minstens om de twee weken is een eerstelijnspsycholoog van Gezin Centraal aanwezig tijdens zitdagen in de gemeenten van de welzijnsregio Noord- en West-Limburg.

Tijdens deze zitdagen wordt er enkel op afspraak en op verwijzing door een partner van de Brede Instap gewerkt. Deze partners zijn onder andere de huisartsen, het CLB, de opvoedingswinkel, de sociale diensten van de lokale besturen, enz. 

Kimberly Drijkoningen

 • Bocholt
  De Steen, 
  Cornelius A. Lapideplein 3,
  3950 Bocholt
 • Hamont-Achel
  Huis van Het Kind,
  Kloosterstraat 15,
  3930 Hamont-Achel
 • Hechtel-Eksel
  Kind is Koning,
  Vriendschapsplein 2,
  3940 Hechtel-Eksel
 • Lommel
  Het Kompas,
  Hertog Janplein 34,
  3920 Lommel
 • Peer
  Hoeve Vermeulen,
  Albertus Morrenstraat 4,
  3990 Peer
 • Pelt
  VCLB,
  Bermstraat 9 bus 1,
  3910 Neerpelt
 • Heusden-Zolder
  Sociaal Huis,
  Sint-Willibrordusplein 4,
  3550 Heusden-Zolder
 • Houthalen-Helchteren
  Huis van Het Kind,
  Pastorijstraat 30,
  3530 Houthalen-Helchteren

Annelies Houben

 • Beringen
  Gemeentehuis,
  Mijnschoolstraat 88,
  3580 Beringen
 • Halen
  OCMW,
  Sportlaan 2B,
  3545 Halen
 • Ham

  VrijeTijdsPunt/Bibliotheek,
  Dorpsstraat 17,
  3945 Ham

 • Leopoldsburg

  Gemeentehuis,
  Koningin Astridplein 37,
  3970 Leopoldsburg

 • Lummen

  Administratief Centrum,
  Gemeenteplein 13,
  3560 Lummen

 • Tessenderlo
  Huis van Het kind,
  Gerhagenstraat 39,
  3980 Tessenderlo